Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 20-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Adrian Cochino
Titlul articolului: Alexandra-Livia Dordea - Renate Weber îl face mincinos pe ministrul italian de Interne
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/articole/detalii-articol/840476/Renate-Weber-il-face-mincinos-pe-ministrul-italian-de-Interne/


Numele cotidianului

Articolul: 

Renate Weber îl face mincinos pe ministrul italian de Interne

 

 

Alexandra-Livia Dordea

Vineri, 20 Februarie 2009

Eurodeputata liberală îl acuză pe ministrul de interne al Italiei, Roberto Maroni, de justificare mincinoasă, cu privire la legea adoptată recent de Senatul italian prin intermediul căreia medicii care tratează imigranţi ilegali sunt, practic, obligaţi să raporteze acest lucru organelor de poliţie.

"Când guvernul italian a iniţiat această lege şi a trimis-o către Senat spre adoptare, ministrul de interne, Roberto Maroni, a încercat să justifice acţiunea referindu-se la legislaţii similare existente în alte ţări, mai ales în Marea Britanie, Franţa, Spania. În realitate, lucrurile stau exact pe dos, ceea ce înseamna că ministrul Maroni pur şi simplu a minţit", susţine Renate Weber.

Potrivit acesteia, în Marea Britanie, un doctor poate fi pus în situaţia de a încălca obligaţia de confidenţalitate numai în mod excepţional şi numai atunci când există probe serioase de comitere a unor crime violente de către pacient, mai ales când este vorba de folosirea armelor de foc.

Eurodeputata PNL face referire şi la Spania, unde legea care funcţionează din anul 2000 prevede categoric că imigranţii legali se bucură de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii spanioli. În ceea ce-i priveşte pe imigranţii ilegali, aceştia au dreptul la asistenţă medicală de urgenţă, iar obligaţia de a denunţa situaţia de ilegalitate a imigranţilor nu se aplică medicilor şi paramedicilor. Dimpotrivă, ei sunt obligaţi să respecte secretul profesional.

O a treia ţară invocată de Maroni este Franţa. Weber explică faptul că au existat situaţii în care poliţia a încercat să îi determine pe doctori să încalce angajamentul de confidenţialitate. Însă, doctrina legala şi jurisprudenţa instanţelor franceze au fost întotdeauna împotriva unei asemenea practici.

În Germania este aceeaşi situaţie. Medicii sunt ţinuţi categoric de obligaţia de confidenţialitate. Doar funcţionarii civili au obligaţia să raporteze poliţiei atunci când află despre imigranţi ilegali, dar nu medicii.

"Sper, prin urmare, ca cea de-a doua Cameră a Parlamentului italian să îşi dea seama de ororile pe care este chemată să le legifereze şi să respinga acest proiect", conchide Renate Weber.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.